Power of the mind

“Mindkracht”. We zijn allemaal bekend met de uitdrukking: “Mind over matter”. De moderne wetenschap erkent dit fenomeen. Denk bijvoorbeeld aan het bekende placebo-effect. Patiënten krijgen een zoutoplossing toegediend, terwijl ze denken dat ze een werkzaam middel hebben ingenomen voor hun klacht of aandoening. In de meeste gevallen blijkt deze behandeling het gewenste genezende effect te hebben.

Hieruit kunnen we concluderen dat er een fysiologisch proces in gang wordt gezet op basis van het geloof dat het middel een genezend effect zou hebben. Het draait dus om mindkracht. Je kent vast wel praktijkvoorbeelden waaruit blijkt dat mensen tot veel in staat zijn wanneer ze de juiste mindset hebben.

Maar is het echt zo? Weten we allemaal echt zo goed hoe dit werkt? En waaruit blijkt dat?

Tijdens een moment van zelfreflectie besloot ik te onderzoeken hoe dit voor mij werkt en in hoeverre ik werkelijk geloof, écht geloof dat ik met de juiste mindset tot grotere prestaties in staat ben. Dit betekende dat ik eerlijk tegen mezelf moest zijn en niet moest vervallen in excuses en verklarende onzin.

Wat ik ontdekte, was niet alleen ontluisterend, maar vooral confronterend. Ik had mezelf altijd wijsgemaakt dat ik een persoon was die mindkracht gebruikte in mijn dagelijks leven. Maar dat bleek een illusie te zijn. Ik ontdekte dat ik wel vasthield aan het idee dat ik de kracht van mijn geest optimaal benutte, maar in werkelijkheid hield ik er latente overtuigingen op na. De praktijk wees dus iets totaal anders uit. Ik merkte dat ik elke dag hetzelfde deed en telkens met een onbevredigend gevoel achterbleef. Waarom was ik dan verbaasd als ik telkens dezelfde resultaten behaalde?

Een mooie eigenschap van zelfreflectie en confronterende resultaten is dat je tot nieuwe inzichten komt. Een van deze inzichten is dat positief denken alleen niet voldoende is. Het is natuurlijk een goede start, want daar begint het mee. Maar vervolgens moet je deze positieve gedachten omzetten in positieve gevoelens en vervolgens positieve acties ondernemen.

En hoe doe je dat?

  1. Begin blanco

Je bent nu waar je bent. Het heeft geen zin om te analyseren hoe en waarom je hier bent. Je hebt niets fout gedaan. Alles wat je hebt gedacht en gedaan, heeft een reden en een doel gehad. Al die dingen hebben je gebracht op het punt waar je nu bent. Wees blij en dankbaar dat je nu het bewustzijn hebt om vanaf dit moment je eigen pad uit te stippelen op een manier die je nog niet eerder hebt gedaan. Beschouw het nu als je nieuwe vertrekpunt.

Denk na over wat belangrijk voor je is in het leven. Schrijf het op en rangschik het op basis van belangrijkheid. Het belangrijkste bovenaan, enzovoort. Bijvoorbeeld: 1. Gelukkig zijn, 2. Een betere baan, 3. Betere relaties, 4. Minder/geen stress, enzovoort.

  1. Voel het aan

Is je lijst compleet en ben je tevreden? Je kunt de lijst altijd aanpassen. Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt bij de lijst. Pas deze net zolang aan totdat je je er goed bij voelt.

Creëer in je gedachten (of schrijf het op) bij elk onderwerp hoe het eruitziet. Fantaseer erop los. Welke beelden komen in je op? En hoe voelt dat? Roep het gevoel van geluk op. Natuurlijk betekent geluk voor iedereen iets anders. Dat maakt niet uit. Wat betekent het voor jou en hoe voelt het voor jou? Hoe ziet je nieuwe baan eruit? Wat doe je precies? Hoe ga je om met collega’s? En hoe voelt dat?

Als je in staat bent om deze gevoelens op te wekken en vooral vast te houden, zul je in een staat van positieve energie verkeren. Je hele lichaam zal fysiek veranderen. Je voelt je energiek en begint je dag met een goed gevoel.

  1. Actie

Als je je ideale omstandigheden in je geest hebt gecreëerd en de bijbehorende gevoelens hebt opgewekt, zul je niet slagen als je vervolgens dingen blijft doen zoals je altijd hebt gedaan of passief afwacht. Je hoeft niet per se andere dingen te doen, maar je moet de dingen die je doet, doen met je nieuwe energie.

Als je gelukkig wilt zijn, focus je dan op de dingen waar je gelukkig van wordt. Erken dat en wees er dankbaar voor. Als je een betere baan wilt, vind dan plezier in je werk. Doe je werk met dezelfde liefde alsof je al in je gecreëerde nieuwe of betere baan zit.

Door deze focus zullen mensen en/of omstandigheden zich aandienen die jouw nieuwe mindset bevestigen. Je zult steeds meer nieuwe mensen en/of omstandigheden tegenkomen die het gevoel van geluk in stand houden. Je huidige baan zal beter worden door een promotie, de collega’s die je niet aardig vindt zullen op natuurlijke wijze verdwijnen of je behandelen zoals jij graag wilt. Of er zullen nieuwe kansen komen voor een nieuwe, betere baan.

Deze gebeurtenissen zullen vervolgens je positieve mindset versterken en voordat je het weet, bevind je je in een opwaartse spiraal!