
Realistisch of niet?
“Je bent niet realistisch” hoor ik regelmatig mensen tegen me zeggen. En misschien hebben ze wel gelijk. Maar wat is eigenlijk de realiteit? Ik heb geen idee. De grens tussen wat realistisch en onrealistisch is, hangt af van wat jij gelooft dat mogelijk of onmogelijk is.
Stel je voor dat je denkt dat iets niet kan. Dat is jouw overtuiging. Veel mensen vinden het leuker om anderen te overtuigen van hun eigen overtuigingen dan om te luisteren en open te staan voor nieuwe inzichten. Ze willen hun overtuigingen als waarheid presenteren en anderen ervan overtuigen dat ze gelijk hebben. Maar is dat wel de juiste benadering?
Hoe vaak heb je het in het dagelijks leven bij het verkeerde eind? Je hebt misschien een oordeel over iemand gevormd op basis van oppervlakkige informatie, om er later achter te komen dat je verkeerd zat. Of je hebt gedacht dat iets onmogelijk was, maar uiteindelijk bleek het wel te kunnen. Zelfs als je er stellig van overtuigd was, leek het soms toch anders te zijn.
Wij mensen zijn fascinerend. We kunnen in een fractie van een seconde onze mening over iets of iemand veranderen zonder erbij stil te staan. We laten ons beïnvloeden door de meningen van anderen, door verhalen en ervaringen. Zo kan je bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje zitten en iemand binnen zien komen die veel te laat is. Degene naast je zegt: “Zie je die persoon die net binnenkwam? Dat is echt een vreselijk persoon.” Natuurlijk luister je naar het verhaal en langzaamaan raak je overtuigd van het oordeel van degene naast je. Maar dan raak je in gesprek met deze late nieuwkomer en tot je verbazing blijkt hij of zij een heel leuk persoon te zijn. Je past meteen je mening aan. Wat is eigenlijk de werkelijkheid?
Als je terugkijkt op je leven, zijn er waarschijnlijk veel dingen gebeurd die nu totaal onrealistisch lijken als je er op dit moment voor zou staan. Toch zijn ze gebeurd. De realiteit lijkt steeds persoonlijker te worden. Denk maar aan technologische vooruitgang. Was het vroeger realistisch om te denken dat je altijd een telefoon bij je zou hebben en altijd bereikbaar zou zijn? Nu kan je telefoon meer dan je ooit had kunnen bedenken. Denk ook aan bijvoorbeeld Facebook of internet. Deze toepassingen werden vroeger vaak als onrealistisch bestempeld. Het was de generatie die zei: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”
Realiteit is persoonlijk. Als jij droomt en je kunt je voorstellen hoe het is als die droom uitkomt, dan is dat voor jou realistisch. Ga ervoor, fantaseer erop los en voel de werkelijkheid van deze illusie door je heen stromen. Leef alsof deze droom al werkelijkheid is. Laat je niet van de wijs brengen door steeds te checken of je droom al is uitgekomen in je huidige realiteit. Hierdoor verliest je droom kracht en lijkt het alsof je er zelf niet in gelooft. Daarmee doof je de vlam en vertraag je het proces.
Probeer niet iedereen te overtuigen van jouw nieuwe realiteit. Vraag jezelf eerst af of je er zelf eigenlijk wel in gelooft. Je hebt geen bevestiging van anderen nodig. Het gaat erom wat jij gelooft en hoe jij jouw realiteit vormgeeft.
Kortom, realiteit is perceptie. Perceptie is wat jij van iets vindt. Kies gewoon voor het beste voor jezelf!